Bekende datingsites vol nepprofielen

Ik droom van jou .... een nepprofiel dus !!

Je schrikt wakker ... wat een leuke reactie tussen al die bagger die je voorbij ziet komen. "Ik droom van jou" en je bekijkt het profiel dat deze leuke tekst naar jou stuurt. Je ziet een leuke dame, schaars gekleed die jou aankijkt. Je leest het profiel en je ziet:

 • ze is vrijgezel of net verlaten
 • ze is op zoek naar een nieuwe relatie maar wil niet te snel gaan
 • ja, ze kan afspreken op korte termijn want alleen is maar alleen
 • ze heeft een goede baan of zit net tussen banen in
 • ze woont sinds kort op zichzelf (ze kan dus niet ontvangen omdat nog niet alles is ingericht)
 • ze heeft ook niet teveel geld door alle vervelende dingen rondom haar scheiding.

Op zich allemaal plausibele dingen die je in een profiel kunt vinden. Toch zouden al je alarmbellen moet gaan rinkelen. Deze dame is hoogstwaarschijnlijk een chatoperator.

Chatoperators verdienen geld aan jouw berichtjes

Daarom staan er veel aanknopingspunten in het profiel. Kijk goed, nagenoeg iedereen herkent deze punten en zal zich in kunnen leven in de situatie van deze jonge vrouw. Wat dacht je van de oudere man, laten we zeggen tussen de 40 en de 60 die alleen in de huiskamer zit omdat hij a) net gescheiden is of b) net weduwnaar is. Hoe zou zo iemand kijken naar dit nepprofiel? Zou hij zich aangetrokken voelen en proberen toch tot een afspraak te komen? Zou hij op verzoek geld sturen? Of honderden kilometers rijden om een glimp van haar op te vangen?

ACM en datingwebsites met nepprofielen

Een voorzichtige schatting van de ACM was enkele jaren geleden dat er misschien wel 1000 websites met nepprofielen zijn in Nederland en dat sommigen van deze sites zeer druk bezocht worden. Volgens een eerste onderzoek gaan er tientallen miljoenen in deze business van de nepprofielen om.  Een schatting van de Fraudehelpdesk laat zueb dat bijna 10% van de bevolkingsgroep mannen en vrouwen boven de 50 jaar met deze vorm van datingfraude te maken krijgt. Dat is dus bijna 1 op de 10 mensen die het slachtoffer worden van dit soort praktijken. 48% van de ondervraagden in dit onderzoek vond dat de slachtoffers van datingfraude naïef was. Op de vraag of zij hier zelf in zouden trappen, en betaalde berichtjes zouden sturen naar een leuke dame of heer gaf meer dan 40% toch het antwoord "ja, misschien".

De ACM heeft nu de verplichting dat websites met alléén maar nepprofielen dit ook moeten aangeven. Ze moeten dan vermelden dat het gaat om entertainment profielen en dat afspraken maken niet mogelijk is. Dat het gesprek niet met een echt persoon achter een profiel tot stand komt maar dat het gesprek afgehandeld wordt door een chatoperator.

Chatoperator worden - een lucratieve bijverdienste

Hier zie je 2 advertenties voor chatoperators. Deze laten niets aan de verbeelding over, je kunt geld verdienen door andere mensen aan het lijntje te houden. Het liefst zo lang mogelijk want dat is goed voor jouw verdiensten maar natuurlijk nog beter voor de omzet van het bedrijf waar je voor gaat werken.

Dating Magazine nepprofielen 2 advertentie chatoperators

Wist je dat er hele, hele grote websites gebruik maken van deze diensten? Klik maar eens op bovenstaande advertentie of gewoon hier op de link. Het gaat echt om tientallen bedrijven die diensten leveren aan de echt grote bedrijven. Bedrijven die reclame langs de snelweg plaatsen en op de radio te horen zijn met hele uitdagende reclames. Op de grote dating websites is het vaak een mengeling van echte - en nepprofielen. Het overgrote deel van de bezoekers van dating websites is, dit zal je niet verbazen, mannen. Mannen van boven de 40. De verdeling mannen en vrouwen ligt bij de meeste websites op 80% mannen en 20% vrouwen. Vandaar dat er heel wat "mannen en vrouwen" nodig zijn als chatoperator, profielschrijver of profielplaatser. En om dan natuurlijk een "vrouw" te spelen. Hier zie je een advertentie als "profielplaatser". Klik er maar eens op dan zie je de hele advertentie.

Dating Magazine nepprofielen 2 advertentie profielplaatsers

 Kun je nepprofielen herkennen?

 • Lees de algemene voorwaarden: vaak hebben datingsites die werken met nepprofielen in hun voorwaarden staan dat ze werken met "fictieve profielen".
 • Kijk of er duidelijke informatie over de kosten wordt gegeven vóórdat je je inschrijft.
 • Als je op een site moet betalen per bericht, kan dat een signaal zijn dat er iets mis is. Vaak is het dan ook het doel om je zo lang mogelijk aan het lijntje te houden, zodat er zoveel mogelijk berichten over en weer gaan. Belangrijk is wel dat betalen per bericht een teken kán zijn dat er iets mis is, maar dat hoeft niet per se zo te zijn.
 • Na aanmelding op de site ontvang je in korte tijd heel veel reacties van "kandidaten".
 • Deze reacties zijn te mooi om waar te zijn; de achterliggende profielen vaak ook. Nepprofielen dus ...
 • In het eerste contact wil de ander snel met je afspreken. Maar in de reacties daarna stelt hij of zij een ontmoeting steeds uit.
 • De ander stelt jou bijna altijd een vraag in zijn of haar bericht. Zo lokt hij of zij uit dat jij weer terug schrijft en dus betaalt.
 • Als je vraagt om via een ander kanaal contact te hebben (bijvoorbeeld via WhatsApp, telefoon of e-mail), gaat de ander daar niet op in.
 • Verder zijn er algemene zaken waar je op kunt letten. Kijk of de site is aangesloten bij Thuiswinkel.org, of nog beter: het Keurmerk Veilig Daten. Dit keurmerk houdt in dat de datingsite de goedkeuring hebben van de Consumentenbond op het gebied van veiligheid, transparantie en klantenservice. Ook is het een goed idee om de site te googelen. Er zijn verschillende sites die recensies schrijven over datingsites, daar kun je ook vaak al heel wat informatie uit halen [3].


Wees dus altijd alert op datingsites. Lees de algemene voorwaarden, let op het Keurmerk Veilig Daten of Keurmerk Website en gebruik je gezond verstand. Een van de positieve uitzonderingen in datingland is Erosite.nl. Een start-up met louter echte profielen, geen chat-operators of "robots" die spam versturen. Een berichtje naar iemend op deze website betekent een berichtje naar een echt persoon. Garantie op een antwoord is er niet maar ook daar zijn de mensen achter Erosite.nl heel scherp op. Je berichtjes niet beantwoorden of je profiel niet onderhouden betekent in nagenoeg alle gevallen dat je profiel verwijderd wordt. Maar beter ook, toch?

Copyright © 2011 - 2020 Dating Magazine